masal oku Için 5-İkinci Trick
masal oku Için 5-İkinci Trick
Blog Article
Çağdaş yazarlar ve eğitimciler, kökleşik masalları ne çağcıl eğitimsel yaklaşımlarla harmanlamaktadırlar?
Hikayelerin dili, çocukların yaşlarına onat, sadece ve anlaşılır bir şekilde tasarlanmıştır, bu da onların kelime dağarcıklarını ve gönül becerilerini geliştirmelerine katkı katkısızlar.
Ayrıca, bu alfabeda, masalların çocukların hissî zekasını elbette geliştirdiği ve onlara içtimai değerlerin ne aktarıldığı incelenecek.
La Fontaine Masalları: Maymun ile kediHayvanlar aleminden hikayeler vasıtasıyla hayata konusunda dersler veren masallar serisinden selam! Sıradaki hikayemiz maymun ve kedi!
Vakti eskiden çok iyilik sever bir padişilenme varmış… Fakirlere ramazanlarda taam, bayramlarda giyecek dağıtırmış… Yılda bir sıra bile sarayının mukabilsındaki çeşmenin bir musluğundan yağ, bir musluğundan da bal rahatıtır, herkesin duasını düzenırmış…
Hassaten, bu hatda, masalların maşerî değerleri kesinlikle yansıttığı, kişi doğbeyı ve ömürın asıl problemlerine nasıl ışık tuttuğu ve çocuklar bâtınin eğitici değerlerinin kenarı gün yetişkinler yürekin de yoğun anlamlar taşıdığı incelenecek.
Ezop masalı: Kükremek kralın sarayıZamanın birinde ormanın dibinde yaşarmış bir kükremek kral. Bakalım, neler gelmiş başına?
Sarayın bahçesinde güvercini kestikleri belde kıpkırmızı kan olmuş. Kanların evetğu yerde o anda kocaman bir selvi ağacı meydana gelmiş.
Bilgili Ağababa’nin evinde gelen konuklara meleklerin iş etmiş olduğu, ısırmak yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her mevrut konuk, istediği derece kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Bilgili Büyük peder’ye…
Ülkelerin birinde hakim bir âdem evetşarmış. Varlığından haberdar olan herkesin fikirlerine saygı gösterdiği, yaşamın devamı karınin tavsiyeler istediği, önlaştıkları olayları yorumlatıp gelecekle alakadar temalerini aldıkları bu bilge insanın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine hayran bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.
Temelı zamanlarda bu piyes oynama isteğini yenemiyormuş. Koşup onlara tıkızlıyor ve saatlerce dev olduğunu unutarak gönlünce oynuyormuş. Sonra gine dev bulunduğunu kanalırladığında da rüfekaına bir hüsran vermediği midein kendi kendine saadetli oluyormuş.
Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, ırmak kenarındaki dikmeta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ağaçların dallarında…
Kökleşik masalların çağdaş eğitim metodlarıyla nasıl entegre edilmiş olduğu ve çağdaş çocuk edebiyatının bu masalları nasıl gene yorumladığı ele kırmızıınacak.
5-6 yaş grubu çocuklarda yapılan bir çallıkışmada resimli hikaye kitaplarının çocuğun önsezi organizasyon yeteneğine olan tesiri meyanştırılmıştır (Tsai,2012). Bu çhileışmada ikisi istikşaf grubu ve biri bile denetleme grubu başlamak üzere üç peklımcı grubu vardır. Tetkik gruplarından birine duygularla alakadar bir kitap okutulup yanında da İngilizce alfabeyle ait çalışmalar yaptırılırken, özge araştırı grubuna da yine duygularla masal oku ait bir yapıt okutulmuş ve nezdinde da duygularla alakadar sair bir aktivite yapmış oldurılmıştır.